Bürstner Ixeo I 746 Limited: Lyxig husbil med lounge

Publicerad: 2019-07-24   Uppdaterad: 2023-04-18

Är ni ute efter en husbil som inte alla andra har? Då kan Bürstner Ixeo I 746 Limited varmt rekommenderas. Den är nämligen vad den heter. Endast 60 exemplar har tillverkats och fem av dem finns på den svenska marknaden.

MED TANKE PÅ körkortsreglerna för husbilar tittar den tyska tillverkaren Bürstner på andra alternativa boendelösningar – framför allt för husbilssegmentet med en totalvikt på 3 500 kg. Bra boyta och flera sovplatser än två har snabbt blivit A och O när nytillkomna fordonsmodeller ska tilltala nästa generation husbilsköpare.

Ixeo I 746 finns i två tappningar – som original och limited. Planlösningen är densamma, men det skiljer en hel del på utrustningsnivån. Exempelvis har originalbilen luftburen Trumavärme, vit kaross och 130 hästkrafter under huven. Den limiterade är i sin tur försedd med vattenburen Aldevärme, speciallackerad kaross (brun/guld) samt en drivlina på 177 hästkrafter inkluderat automatlåda.

Bürstner Ixeo I 746 Limited: Lyxig husbil med lounge
En lounge väl värd att jämföras med ett vardagsrum i huset/lägenheten.

Givetvis finns fler skillnader än så och det märks när man ska plocka fram plånboken. Vårt testobjekt passerar miljonstrecket med råge medan originalhusbilen kostar 980 500 kronor.

Vid provkörningen utgår vi från Örebro och rullar småvägar mot Karlskoga. På plats vid ratten noterar vi att säkerhetskomponenterna ABS, ESP, Hill Holder, Traction+ och dubbla krockkuddar är på sin plats. Stolarna är justerbara i höjdled. Intrumentpanelen är försedd med kromringar medan ratt och växelknopp har läderinlägg. Jalusin till framrutan är eldriven. Multimediasystemet inkluderar navigator och backkamera. Så här kan vi hålla på länge.

Bürstner Ixeo I 746 Limited: Lyxig husbil med lounge
Det inte är inte bara loungen som lockar till sköna stunder. Kopplar av gör man även förträffligt i den främre sittgruppen.

Tar lunchrast vid Lakelodge i Villingsberg. Märker tydligt att det här är en husbil som drar blickar till sig. Den sportiga karosslooken ackompanjeras av stilfulla 18-tums aluminiumfälgar. På ena sidan finns ett högt, smalt fönster – som är kopplat till den smakfulla interiöra loungen. Entrédörren kommer från Hartal och är av XL-modell. Den utdragbara lådan i garaget får vi naturligtvis inte glömma bort. Den är både fiffig, bekväm och praktisk.

Att kalla planlösningen för magisk är kanske att använda överord. Genial är nog rätt uttryck! Genom att ha två taksängar istället för en taksäng och en fast säng frigörs stor boyta. Det har Bürstner utnyttjat till att skapa en lounge i akterpartiet. Den frambringar samma känsla som att komma hem och med öppna armar välkomnas av sin käraste.

Bürstner Ixeo I 746 Limited: Lyxig husbil med lounge
En väl fungerade köksavdelning. Här finns utrustning för en barista och praktiska ”stopp” i lådorna.
Bürstner Ixeo I 746 Limited: Lyxig husbil med lounge
Med ett knapptryck täcker taksängen loungen när det är dags för sänggång.

Ta plats i soffan (som har specialdesignad skinnklädsel). Halvligg i den långa delen och slappna av till favoritprogrammet på 32-tummaren i motsatt hörn. Att njuta är inga problem, för det här är mer som ett bekvämt vardagsrum än bakre delen i en husbil. Och när tröttheten kommer krypande, ja då vrider man bara på nyckeln, trycker på knappen och vips är taksängen nedsänkt och på sin plats.

NU ÄR DET INTE BARA loungen som är wow – även om den är lite av pricken över i:et. Köket är exempelvis utrustat med stor AES-kyl. I kökslådorna finns praktiska ”stopp” som hindrar livsmedel eller köksattiraljerna från att fara omkring under färd. Dessutom är avdelningen förberedd för en barista.

Bürstner Ixeo I 746 Limited: Lyxig husbil med lounge
Entrén med tv-placering och diverse fack för allehanda prylar. Höger: Det höga smala fönstret ger ett speciellt utseende på in- och utsidan.

Lampan på golvet i garderoben, som elegant lyser på kläderna underifrån, är en annan detalj som för tankarna långt bort från campinglivet. Och samtidigt tvärtom. Det visar sig nämligen att varenda enskild beståndsdel i Ixeo I 746 Limited är som ämnad för ändamålet mobil fritid.

Glöm bara inte bort en sak. Fem exemplar är få – först till kvarn gäller!

Bürstner Ixeo I 746 Limited: Lyxig husbil med lounge
Bra med plats i hygienavdelningen där duschen har eget kabinutrymme.
Bürstner Ixeo I 746 Limited: Lyxig husbil med lounge
Rulla till toppen